mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryba gotowana w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dodatek świeżych ziół sprawia, że ryba jest delikatna, a zarazem mocno aromatyczna.

Ryba gotowana w ziołach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryba gotowana w ziołach

 

  • 80 dkg dowolnej białej ryby (filet)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka posiekanego koperku, pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii,
  • gałązka selera naciowego i mięty
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Ryba gotowana w ziołach
Filet rybny dokładnie myję, dzielę na porcje, wkładam do rondla, oprószam solą i pieprzem. Wlewam do rondla tyle wody, aby przykryła kawałki ryby. Dodaję do niej obraną i drobno posiekaną cebulę, dwa ząbki czosnku roztarte z solą, posiekaną zieleninę, szafran oraz do smaku cukier. Przykrywam rondel pokrywką i gotuję całość na niewielkim ogniu aż ryba będzie ugotowana (ok. 10-15 minut). Przed podaniem doprawiam danie rybne sokiem z cytryny i ewentualnie solą, posypuję całość posiekanym świeżym koperkiem. Podaję z plasterkiem cytryny i gałązką koperku.
Ryba gotowana w ziołach
Do rondla z rybą i wodą dodaję cebulę, czosnek i zieleninę
Ryba gotowana w ziołach
Ugotowaną rybe przekładam na miseczki, dekoruję gałązką koperku i plastrem cytryny

Tagi:

ryba ryby