Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba herbaciana

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 253

Zaparzyć herbatę w 2 szklankach wrzątku, przecedzić i ostudzić. Zalać naparem

Ryba herbaciana

Składniki:

Ryba herbaciana

 

  • 1 kg filetów z ryby morskiej

 

 

  • 10 dag szynki

 

  • 4 łyżeczki suchej herbaty

 

  • 2 cebule

 

 

 

 

  • olej do smażeniaDo panierowania:

 

  • 2 białka jaj

 

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ryba herbaciana
Zaparzyć herbatę w 2 szklankach wrzątku, przecedzić i ostudzić. Zalać naparem kawałki ryby podzielone na podłużne filety, przykryć je i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 3-4 godz. Szynkę pokroić w paseczki, a cebulę i pieczarki w plasterki. Wyjąć rybę z marynaty, osączyć i delikatnie oprószyć mąką oraz solą. Na każdym kawałku położyć trochę szynki, cebuli i pieczarek, posypać imbirem, starannie zawinąć i spiąć igłą do zrazów lub wykałaczką. Białko jaja lekko ubić, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz taką ilością wody, żeby ciasto miało gęstość śmietany. Kawałki ryby obtoczyć w cieście, a następnie usmażyć na gorącym oleju. Po dawać z sosem beszamelowym, ryżem i surówkami. (100g -105 kcal)

Tagi:

ryba ryby szynka