Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Ryba morska z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wakacyjna ryba na owocowo

Ryba morska z grilla

Składniki:

Ryba morska z grilla

 

  • 4 duże filety z dorsza lub innej białej, morskiej ryby
  • 4 winne jabłka
  • 2 niezbyt dojrzałe banany
  • biały pieprz
  • sól
  • majeranek
  • przyprawa do ryb
  • duża cebula
  • oliwa
  • mleko do wymoczenia filetów
  • tacki do grilla Paclan

Sposób przygotowania:

Ryba morska z grilla
- zamrożone filety obkładamy cienkimi talarkami cebuli, wkładamy do miseczki z mlekiem, odstawiamy na godzinę (stracą specyficzny zapach tranu) - osuszone filety nacieramy solą i pieprzem wymieszanymi z przyprawą do ryb, odkładamy w chłodne miejsce - jabłak obieramy ze skórki, kroimy na połowę, usuwamy gniazda, obficie oprószamy majerankiem, banany kroimy na połowę - przyprawione, wychłodzone filety nacieramy oliwą, rozkładamy na tackach do grilla i kładziemy na grillu, gdy się zarumienią, przekładamy na wygrzane talerze a na grillu rumienimy połówki jabłek i banany, usmażone owoce kładziemy dekoracyjnie na filetach - najlepsze są ze świeżym pieczywem i surówkami