Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ryba na parze ze szpinakiem i pomidorami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna ryba na parze z aromatycznym farszem ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorów.

Ryba na parze ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

Ryba na parze ze szpinakiem i pomidorami

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • filet rybny ( np . miruna ) - 2 szt

 

 

 

  • oliwa - 2 łyżki

 

 

 

  • gałka muszkatałowa - do smaku

 

 

  • sok cytrynowy - 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Ryba na parze ze szpinakiem i pomidorami
Oczyszczone ryby nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek a następnie umyty szpinak. Chwilkę razem przesmażamy a następnie doprawiamy solą i odrobiną gałki muszkatałowej. Pomidory kroimy na kilka części. Mieszamy z lekko przestudzonym szpinakiem. Przygotowanym farszem smarujemy filety rybne ( skóra do zewnątrz ) i zwijamy delikatnie w roladki. Spinamy dużą wykałaczką i układamy w parowarze posmarowanym odrobiną oliwy. Jeśli nie posiadamy parowaru śmiało możemy zrobić to na durszlaku ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Parujemy ok. 15-17 minut. Gotowe!