goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ryba pieczona z migdałami z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo często przyrządzam tak rybę, polecam pstrąga - to bardzo smaczna ryba.

Ryba pieczona z migdałami z tymiankiem

Składniki:

Ryba pieczona z migdałami z tymiankiem

 

  • ryba np. pstrąg 3 sztuki
  • płatki migdałowe 5 dag
  • tymianek 2 łyżeczki
  • olej 6 łyżek
  • sól
  • masło 3 łyżki
  • cytryna

 

Sposób przygotowania:

Ryba pieczona z migdałami z tymiankiem
Rybę oczyszczamy (z łusek, wypatroszamy, nie ucinamy rybie łba). Osuszamy, nacieramy przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy do niej rybę. Pieczemy 50 minut w 220 stopniach. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Pod koniec pieczenia rybę skrapiamy stopionym masłem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Tagi:

ryba ryby pstrąg