jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Ryba po bałkańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ryba smażona przekładana sosem warzywnym:)

Ryba po bałkańsku

Składniki:

Ryba po bałkańsku

 

 

  • SOS
  • 1 kostka bulionowa
  • woda
  • 4-5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 papryki różnokolorowe
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Ryba po bałkańsku
Rybę przyprawić solą i przyprawą do ryb. Jajo rozmącić z dodatkiem szczypty przyprawy do ryb. Następnie przyprawioną rybę moczyć i panierować kolejno w mleku, mące, potem w jajku, bułce tartej i smażyć na oleju, aż do zrumienienia. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paski, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju, po czym zalać wodą, aby zakrywała warzywa, dodać kostkę bulionową i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Rybę układać na przemian z sosem w szklanym, szerokim naczyniu, tak aby wierzch potrawy stanowił sos.