gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Filet z mintaja rozmrażamy....

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 500 gram fileta z mintaja,
  • 1cebula,
  • 1pietruszka,
  • 3 marchewki,
  • 20 gram selera,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 6 łyżek oleju,
  • Sól,
  • pieprz,
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka mielona

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Filet z mintaja rozmrażamy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kawałki i następnie przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obraną cebulę kroimy na kawałki. Seler, pietruszkę i marchewkę obieramy, a następnie wszystko trzemy na tarce o grubych oczkach. Kawałki filetów z mintaja smażymy na trzech łyżkach oleju. Na pozostałych trzech łyżkach oleju podsmażamy wszystkie warzywa. Smazymy ok. 5-10 minut. Następnie dolewamy 3/4 szklanki wody i koncentrat. Mieszamy. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. (od czasu do czasu mieszając) Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Na dno naczynia wykłdamy podsmażone warzywa, następnie połowę filetów, warzywa, filety i perzykrywamy warzywami.