Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie zna chyba każdy. Ryba w warzywach świetnie smakuje na ciepło na obiad, lub na zimno jako przystawka.

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 6 płatów mintaja
  • 1 mały seler
  • 1 duży por (biała część)
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule
  • 5 marchewek
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (u mnie z ziołami)
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 jaja
  • około 1,5 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku

Przygotowanie warzyw

Ryba po grecku
Pokrojone i starte warzywa do ryby po grecku

Por pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Duszenie warzyw

Ryba po grecku
Warzywa do ryby po grecku w trakcie duszenia

Masło klarowane roztopić w garnku lub głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać pozostałe warzywa, podlać wodą i dusić przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dusić jeszcze 3 minuty, zdjąć z ognia.

Smażenie ryby

Ryba po grecku
Mintaj do ryby po grecku w trakcie smażenia

Ryby z każdej strony natrzeć solą i pieprzem. Maczać w roztrzepanym jajku, panierować w bułce tartej. Smażyć po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. W naczyniu układać na przemian ryba, warzywa, ryba warzywa. Podawać od razu na gorąco lub na zimno po wystudzeniu.