VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 692]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiana przez wszystkich tradycyjna i znana rybka po grecku. Obowiązkowo na wigilijnym stole. Uwielbiam smak warzyw!

Ryba po  grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Mintaja rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

Obrane warzywa - marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę.

W garnku przesmażamy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy pozostałe warzywa. Podlewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

Warzywa dusimy około 40 minut na małym ogniu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i ocet.

Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Kawałki ryby obtaczamy w rozmąconym jajku oraz mące wymieszanej z bułka tartą.

Smażymy na rumiano. Na dnie naczynia rozkładamy połowę warzyw, następnie rybę i resztę warzyw.