MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Ryba "po grecku"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ryba po grecku to danie nie tylko świąteczne, ale też świetne na rodzinne przyjęcia. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama.

Ryba "po grecku" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba "po grecku"

 

  • 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk)
  • 4 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 3 cebule
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki
  • 3/4 szkl. bulionu z kostki rosołowej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba "po grecku"
Filety myjemy, kroimy na połówki i oprószamy pieprzem oraz szczyptą soli. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu. Marchewkę, seler oraz pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i siekamy. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ryba "po grecku"
Oprószone solą i pieprzem filety smażymy na złoty kolor
Ryba "po grecku"
Podsmażone warzywa mieszamy z koncentratem i pietruszką
Ryba "po grecku"
Układamy kolejno warstwy w naczyniu: warzywa, ryba, warzywa, itd.
Ryba "po grecku"
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut

Tagi:

jajko tarta jajka