Misia_

Misia_

Kucharz
[Przepisów: 16]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mamy wiele przepisow na rybke po grecku...ten proponuje jako kolejny do wyprobowania... jest pycha..

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1,5kg rybki-fileta (wedle wlasnego gustu byle biala morska ryba)
  • 1kg marchewka
  • 1szt por
  • 2sztcebulka
  • 1szt seler maly
  • 1szt pietruszka korzen
  • maka krupczatka ( nie pali sie przy smazeniu jesli oczywiscie ie uzyjemy jajka:) )
  • jajko
  • sol , vegeta
  • pieprz
  • lisc laurowy
  • ziele angielskie
  • keczup pikantny
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Rybke jesli mamy mrozona rozmrazamy i solimy.Fileta obtaczamy najpierw w mace potem w roztrzepanym jajku ( sposob mojej mamy i naprawde dobry, ryba sie nie rozlatuje jak to czesto bywa) i smazymy na goracym oleju. Po usmazeniu ukladamy na polmisku i bierzemy sie za sos. Marchewke,seler,pietrudzke scieramy na tarce ;te najwieksze oczka beda najlepsze.Cebulke,por siekamy na drobne paseczki i wszystko razem wrzucamy do garnka wraz z zielem angielskim i listkiem laurowym na rozgrzany olej i dusimy. Przyprawiamy vegeta pieprzem i dodajemy duza ilosc keczupu ( zamiast koncentratu) tak dusimy sos do miekkosci warzyw. Gotowym sosem jeszcze goracym zalewamy wczesniej przygotowana rybke.