Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Ryba po grecku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rybka wyśmienita,pikantna,nie mająca nic wspólnego z Grecją(podobno)

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1 kg filetów rybnych(morszczuk,panga,mintaj..)
  • 1/2 selera
  • 1 kg marchewki
  • 3 pietruszki
  • 4 duże cebule
  • 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz,cukier,papryka słodka i ostra,chilli,pieprz cayenne
  • przyprawa do ryb
  • mąka
  • olej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Filety rybne umyć,dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem,przyprawić solą,pieprzem i przyprawą do ryb.Pokroić w 5 cm. kawałki,obtaczać w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.Rybę zdjąć z patelni,ułożyć na papierowych ręcznikach,żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Warzywa pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach.Zalać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na oleju(ja daję sporą ilość oleju do cebuli),dodać do duszonych warzyw,wraz z koncentratem pomidorowym i przyprawami(oprócz przyprawy do ryb).Dusić od zagotowania 5-10 minut.Na dno półmiska wlać trochę sosu warzywnego,ułożyć na nim rybę,polać sosem.Czynność powtarzać do wyczerpania składników.