ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne danie. Można podawać na ciepło , jak i schłodzone. Ryba i warzywa to samo zdrowie dla dużych i małych.

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 400 g mrożonej ryby miruna
  • pieprz cytrynowy
  • mąka do oprószenia
  • sól
  • olej do smażenia

 

  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku

ETAP 1:

Ryba po grecku
Ryba po grecku podawana na ciepło , jak i na zimno

1.
Rybę rozmrozić, umyć, osuszyć. Pokroić na kawałki. Posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym i mąką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na złoty kolor.

2.
Marchewkę, pietruszkę, selera, obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce do warzyw. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Jeszcze chwilę dusić.

3.
Na półmisek wyłożyć połowę farszu i naprzemiennie wykładać rybę i resztę farszu. Danie podawać ciepłe, albo schłodzone Smacznego.