gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 823]

Ryba po grecku na dorszu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna ryba po grecku, która zapewne zaskoczy całą rodzinę. Polecam wypróbować. Jest naprawdę smaczna.

Ryba po grecku na dorszu

Składniki:

Ryba po grecku na dorszu

 

  • 1 kg dorsza
  • 50 dag cebuli
  • mały słoiczek koncentratu
  • 10 łyżek ketchupu
  • parę pasków papryki
  • sól
  • pieprz
  • nać pietruszki
  • olej do smażenia
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierki ryb

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku na dorszu
Dorsza pokroić w kawałki. Każdy płat posolić, panierować w mące, jajku oraz w bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Odstawić do schłodzenia. W osobnym rondlu wlać odrobinę oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Delikatnie zrumienić. Podlać odrobiną wody, dodać ketchup, paprykę pokrojoną w paski i koncentrat pomidorowy, chwilę gotować aż lekko zgęstnieje.

W dużym półmisku układać usmażone ryby i przykryć przygotowaną wcześniej cebulową zalewą.

Ozdobić natką pietruszki.