pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Ryba po grecku wg pierniczkowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jedna z ulubionych potraw w moim domu. Znika nie wiadomo kiedy.

Ryba po grecku wg pierniczkowo

Składniki:

Ryba po grecku wg pierniczkowo

 

  • 1 kg filetów z mintaja
  • 1kg marchwi
  • 1/2 kg cebuli
  • 4 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka do panierowania ryby

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku wg pierniczkowo
Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy do zrumienienia. Do garnka kładziemy marchew, pietruszkę, seler, usmażoną cebulę i liście laurowe. Całość podlewamy wodą. Wszystko dusimy od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i cukrem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na rumiano. Na duży półmisek wykładamy warstwę farszu, następnie kawałki ryby, potem znów farsz i tak do wyczerpania składników. Gotową rybę po grecku wstawiamy do lodówki, aby wszystko się przegryzło.