iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ryba po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tak przygotowana ryba królowała na stołach jakieś 20 lat temu choć ja przygotowałam ją pierwszy raz i bardzo mi posmakowała co oznacza, że tak przygotowana rybka jeszcze nie raz zagości w moim domu.

Ryba po japońsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryba po japońsku

 

  • 1/2 kg filetów rybnych u mnie miruna
  • 1/2 słoika marynowanej papryki
  • 1/2 słoika kiszonych ogórków
  • 1 duża cebula

zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pierzu
  • 5 łyżek pikantnego keczupu

ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli i pieprzu
  • woda około 1/2 szklanki

dodatkowo:

  • olej

Sposób przygotowania:

Ryba po japońsku

ETAP 1:

Ryba po japońsku
Rybę przed pokrojeniem dobrze osuszyć.

Rybę pokroić w cienkie paseczki, posypać po wierzchu solą i pieprzem.

ETAP 2:

Ryba po japońsku
Kawałki ryby muszą być dobrze pokryte ciastem.

Do miski przesypać mąkę, dodać jajko i przyprawy oraz wodę, dokładnie wymieszać ma nam powstać gęste ciasto naleśnikowe.

Kawałki ryby przełożyć do naczynia z ciastem i dokładnie nim obtoczyć rybę.

ETAP 3:

Ryba po japońsku
Rybę obsmażyć na złoty kolor.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki ryby na złoty kolor po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu

ETAP 4:

Ryba po japońsku

Zalewa:

Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować.


Cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju w taką samą kostkę pokroić ogórki i paprykę.

ETAP 5:

Ryba po japońsku

W naczyniu układać warstwami rybę, cebulę, ogórki, paprykę i zalewać gorącą zalewą, odstawić na kilkanaście godzin.