Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Ryba po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To bardzo smacznie danie. Ryba w tej wersji smakuje wyśmienicie. Polecam na kolację wigilijną. Na różnych imprezach znika bardzo szybko. Wszyscy się nią zajadają.

Ryba po japońsku

Składniki:

Ryba po japońsku

 

  • 1 kg filetów z ryby (np.dorsz,miruna)
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

 

  • Ciasto:

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka wody
  • pół szklanki piwa
  • vegeta

 

  • Warzywka:

 

 

  • Zalewa:

 

  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżek oleju
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina soli
  • 4 liście laurowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba po japońsku
Rybę umyć i osuszyć.Pokroić na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, kawałki ryby obtaczać w cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Układać na ręczniku papierowym,aby odsączyć tłuszcz. Cebulę pokroić w piórka,paprykę i ogórki pokroić w paski. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Wystudzić lekko. W misce układać kawałki ryb, warzywa ,kawałki ryb ,warzywa i tak na przemian:) Zalać wszystko zalewą, przykryć. Odstawić na noc do lodówki.