Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Ryba po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam tak przygotowaną rybę na świąteczny stół, jest pyszna

Ryba po japońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po japońsku

 

  • 1 kg ryby (panga, dorsz, mintaj),
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka
  • ZALEWA:
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki octu
  • 1 i 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • 2 duże cebule,
  • 1/2 litrowego słoika konserwowej papryki,
  • 1/2 litrowego słoika ogórków konserwowych,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba po japońsku
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, wodę i przyprawy i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Rybę kroimy na kawałki, maczamy w cieście i smażymy na oleju. Po usmażeniu rybę odsączamy na papierowych ręcznikach. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Ogórki i paprykę kroimy w paseczki długości 2-3 cm. Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą dokładnie. Zalewę zagotowujemy. Do zalewy dodajemy posiekane warzywa i cebulę, dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Całość studzimy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo kawałki ryby i zalewę. Pozostawiamy do przegryzienia się na noc (im dłużej tym lepiej). Podawać ze świeżym pieczywem. Ryba smakuje świetnie na ciepło i zimno. Smacznego :)
Ryba po japońsku
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, wodę i przyprawy i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ryba po japońsku
Rybę kroimy na kawałki, maczamy w cieście i smażymy na oleju.
Ryba po japońsku
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Ogórki i paprykę kroimy w paseczki długości 2-3 cm.
Ryba po japońsku
Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą dokładnie. Zalewę zagotowujemy.