kamila1957

kamila1957

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Ryba po japońsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rybka w 100% nadaje się na stół wigilijny.Przepis dostałam od szwagierki,rybka pychota

Ryba po japońsku. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryba po japońsku.

 

  • ryba filet 1 kg( Karp Sola lub inna)
  • cytryna 1/2 szt
  • mąka 4 łyżki - do panierowania
  • cebula 5 szt
  • ogórek konserwowy 1 słoiczek 720 ml
  • papryka konserwowa 1 słoiczek 720 ml
  • sól 0 w/g uznania
  • pieprz 0 w/g uznania
  • olej 3 łyżki
  • SOS:
  • woda 2 szk.
  • olej 0,5 szk.
  • cukier 3 łyżki
  • ocet 2 łyżki
  • keczup 4 łyżki - czubate
  • koncentrat pomidorowy 180 gr.

Sposób przygotowania:

Ryba po japońsku.
Rybę myjemy i osuszamy.Skrapiamy sokiem z cytryny odstawiamy do lodówki na 15 min,następnie solimy i pieprzymy w/g własnego smaku. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju( na pół miękko)Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju(ja rybę pokroiłam na małe kawałki)Ogórka i paprykę kroimy w paseczki jeśli są za duże przeciąć na połowę.SOS: Wszystkie składniki sosu wkładamy do garnuszka i zagotowujemy do chwili rozpuszczenia się cukru,odstawiamy.Na dno naczynia (użyłam naczynia żaroodpornego)układamy rybę ,cebulę,paprykę i ogórka i na przemian do wyczerpania się składników.Wszystko zalewamy sosem i odstawiamy do następnego dnia aby przeszło.
Ryba po japońsku.
Na wszystkie składniki wlewamy sos i odstawiamy do następnego dnia

Tagi:

ryba ryby sosy karp