Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ryba pod warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Danie na wigilijną kolację i świąteczny obiad. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podawać do ziemniaków albo do pieczywa.

Ryba pod warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryba pod warzywami

Ryba

warzywa

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryba pod warzywami
Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem Jajka rozbełtać z 2 łyżkami mleka z dodatkiem przyprawy do ryb. Kawałki ryby obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.

Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, a por w krążki. Warzywa podsmażyć na oleju mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, listek laurowy, ziele angielskie, przyprawić solą i pieprzem Przykryć pokrywką i jeszcze trochę poddusić.

Rybę ułożyć na półmisku. Na rybę wyłożyć warzywa.
Ryba pod warzywami
Rybę należy najpierw podsmażyć na oleju.