cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Ryba smażona w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

smażona rybka

Ryba smażona w cieście

Składniki:

Ryba smażona w cieście

 

 

  • Ciasto:
  • ½ szklanki jasnego piwa,
  • 1 jajko, mąka,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Ryba smażona w cieście
Białka jajka osolić, ubić na sztywną pianę. Z żółtka,  piwa,  oleju roślinnego i mąki sporządzić ciasto, dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Rybę wypatroszyć, umyć, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny, pokroić na kawałki. Kawałki ryby zanurzać w cieście, smażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor.

Rybę podawać z frytkami i surówką.