Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryba smażona wekowana w prostej zalewie octowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zostałam ,, uszczęśliwiona,, leszczem- tzn. podobno były to filety z leszcza. Tyle, że leszcza trzeba umieć filetować. Podeszłam do nich ( filetów) po najmniejszej linii oporu. Ciach i już - wyszły 3 potrawy i nie napracowałam się .

Ryba smażona wekowana w prostej zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba smażona wekowana w prostej zalewie octowej

 

  • 1/2 kg czystych filetów najlepiej z ryby słodkowodnej ( lin, szczupak, karp, okonie itd.) ale może też być dorsz, morszczuk i inne
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 2,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki 10 % octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 ziaren czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Ryba smażona wekowana w prostej zalewie octowej
Rybę oczyścić , osuszyć, osolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką i usmażyć na gorącym oleju. Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. 

Obrać i umyć marchew i pokroić w cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w pół plasterki. Przygotować marynatę z wody, octu, soli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren czarnego pieprzu. Dołożyć cebulę i marchew . Zagotować i gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Układać w słoikach ( ja robię to w tych po majonezie 400 mg bo taka jest porcja akurat na 2 osoby , ale każdy sam oceni jak mu wygodnie) rybę przekładając wyłowioną z zalewy cebulą i marchewką i zalać marynatą. Zakręcić słoiki i wekować 10 minut. Ostudzić i następnego dnia powtórzyć wekowanie przez 10 minut jeszcze raz

** Wstawić słoiczki po ostudzeniu do lodówki. Ryba jest dobra po tygodniu. 

*Usmażyłam na obiad , wsadziłam w zalewę octową i z 2 kawałków zrobiłam rybę po grecku- smażenie było jedno. 

** Wekuję na wszelki wypadek dwa razy bo tak na prawdę nie wiem kiedy będziemy mieć na rybę ochotę.
Ryba smażona wekowana w prostej zalewie octowej
Rybę oczyścić i osuszyć a potem posolic i posypać mielonym pieprzem
Ryba smażona wekowana w prostej zalewie octowej
Pruszoną mąką rybę usmażyć na gorącym oleju
Ryba smażona wekowana w prostej zalewie octowej
Rumianą rybę zdjąć z patelni i osuszyć z nadmiaru tłuszczu
Ryba smażona wekowana w prostej zalewie octowej
Przygotować zalewę zagotowując wszystkie jej składniki