Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Ryba Tilapia w cieście cebulowo-piwnym :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobry sposób przyrządzania ryby. Pozostaje soczysta .Ciasto jest pikantne, smaczne . Razem stanowią dobrą kompozycje smakową .

Ryba Tilapia w cieście cebulowo-piwnym :

Składniki:

Ryba Tilapia w cieście cebulowo-piwnym :

 

  • 3 płaty Tilapii średniej wielkości
  • 2 cebule
  • ½ szklanki piwa
  • 2 mini kosteczki Knorra ,,Prażona cebulka „
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony do posypania ryby
  • 10 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ryba Tilapia w cieście cebulowo-piwnym :
Rybę osolić , popieprzyć . Filety przekroić na połówki . Skropić sokiem z cytryny . cebule utrzeć na miazgę na drobnej tarce jarzynowej . Zrobić ciasto z piwa, jajek , mąki. Dodać miazgę z cebuli , rozkruszone mini kosteczki Knorra, Pieprz, paprykę .Na patelni rozgrzać oliwę . Filety rybne maczać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz . Smażyć na rumiano z obu stron . Zmniejszyć gaz i dosmażyć rybę . Podawać z surówka z kiszonej kapusty . Można podać do tego ziemniaki z wody , ale niekoniecznie.


Można w tym cieście przyrządzać również inne rodzaje filetów rybnych . Doskonała jest tak zrobiona Panga, Morszczuk, Dorsz . Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem piwa , albo obiad mają jeść również dzieci , proponuję zastąpić piwo mlekiem . Ciasto będzie delikatniejsze , a smaku to nie pogorszy