Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Ryba w całości z trawą cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Namoczyć grzyby we wrzątku aż zmiękną – ok. 15 minut, wysuszyć. Odciąć trzonki i wyrzucić. Zachować kapelusze. Pociąć 2 cebulki i

Ryba w całości z trawą cytrynową

Składniki:

Ryba w całości z trawą cytrynową

 

  • 5 suszonych grzybów mun
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 4 cebulki dymki
  • Skwierczący olej
  • 3 łyżki oleju l
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łodyga surowej trawy cytrynowej cienko pokrojona
  • Sos do ryby
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 ryba w całości (600 g do 1 kg)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 4 cm imbiru obranego i startego na tarce

Sposób przygotowania:

Ryba w całości z trawą cytrynową
Namoczyć grzyby we wrzątku aż zmiękną – ok. 15 minut, wysuszyć. Odciąć trzonki i wyrzucić. Zachować kapelusze. Pociąć 2 cebulki i szczypior, 2 główki pozostawić. Krótko podsmażyć w woku lub na dobrze rozgrzanej patelni na bardzo silnym ogniu olej z trawą cytrynową, pokrojonymi grzybami i cebulką. Zmieszać składniki sosu do ryby w osobnej miseczce. Zmieszać składniki skwierczącego oleju w osobnej miseczce.



Wypatroszoną rybę natrzeć solą i pieprzem. Do środka nałożyć podsmażone grzyby z cebulą i trawą. Po wierzchu posypać połową cebuli. Brytfankę przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Rybę upiec w brytfance, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut. Rybę można położyć na 2 małych cebulkach, żeby nie przywarła do dna.