przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ryba w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fajna alternatywa dla zwyczajnej smażonej ryby w panierce.

Ryba w cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryba w cieście

 

  • 0,5 kg filetów z mintaja
  • sok z połowy cytryny
  • 2 jaja 4-5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • suszona natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ryba w cieście
Mąkę wsypujemy. do miski. Dodajemy do niej olej, 1/2 szklanki ciepłej wody i żółtka.Mieszamy starannie , aby nie powstały grudki. Ja używam do tego trzepaczki do piany. Miskę z masą odstawiamy pod przykryciem a my zajmujemy się rybą. Filety kroimy na niewielkie na kawałki (ok. 5cm)Solimy je i pieprzymy, a także skrapiamy sokiem z cytryny i łyżką oleju. Posypujemy suszona natką.Odstawiamy na kilkanaście minut.W tym czasie z białek ubijamy pianę.Mieszamy ją z ciastem. W cieście zanurzamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu.
Ryba w cieście
Tak przygotowana ryba jest delikatna, bardzo smaczna i soczysta.
Ryba w cieście
Ciasto przygotowuje sie bardzo łatwo i szybko, a smakuje wyśmienicie.