Strona główna Ryba w cieście

Ryba w cieście

Ryby « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Ryba w cieście offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Ryba w cieście
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 15326

Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać olej, 1/2 szklanki ciepłej wody i żółtka,


czas:

Ryba w cieście - SKŁADNIKI:

  • 50 dag filetów z ryb morskich lub słodkowodnych
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 jaja
  • 4-5 łyżek mąki sól
  • posiekana nać pietruszki
  • tłuszcz do smażenia

Ryba w cieście - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać olej, 1/2 szklanki ciepłej wody i żółtka, wymieszać łyżką dre­wnianą (lub robotem zakładając trzepaczki do ubijania piany). Uważać, aby nie powstały grudki. Naczy­nie z ciastem przykryć, odstawić. Filety pokroić na kawałki długości ok. 5 cm, oprószyć je solą i pie­przem, posypać posiekaną nacią pietruszki, skropić sokiem z cytryny i łyżką oleju, pozostawić na 10-15 min. Z białek ubić pianę, wymieszać z ciastem. W przygotowanym cieście zanurzyć porcje ryby i naty­chmiast smażyć w tzw. głębokim tłuszczu, aby były równomiernie zrumienione. Usmażoną rybę ukła­dać na półmisku w piramidkę. Ozdobić listkami zie­lonej sałaty.


Ela z Bytomia


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ryba w cieście (strona 1 z 1)  
Gość

grigori
gość

2009-01-30 12:18
codziennie to zazwyczaj nie gotuję, ale chciałem spróbowac usmaego usmażyc rybę według tego przepisu. Udało się!!! ryba była pyszna
Skomentuj
Oceń:
0
basik

basik
offline

2010-04-13 14:34
Naprawdę dobra rybka. Moje dwie dziewuszki, jadające rybę tylko za wielką namową ,zjadły ją w oka mgnieniu.Jedna poprosiła nawet o dokładkę. Robiłam kiedyś rybę w cieście piwnym, ale to tylko dla smakoszy, ta jest taka dla wszystkich i dzieci, i starszych nawet dla niejadków.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryby
Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka Zapiekana ryba pod warzywami Tilapia w cieście z cytrynową nutą.
Pstrąg pieczony na gałązkach świerkowych Jesienny pstrąg Szczupak na maśle z figami
Cytrynowo-orzechowy pstrąg Przegrzebki zapiekane z serem Gruyere Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym Tortilla z tuńczykiem, jajkiem i rukolą Wegetariańska kanapka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane