Strona główna Ryba w cieście

Ryba w cieście

Ryby « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - autor przepisu Ryba w cieście offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Ryba w cieście
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 15326

Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać olej, 1/2 szklanki ciepłej wody i żółtka,


czas:

Ryba w cieście - SKŁADNIKI:

  • 50 dag filetów z ryb morskich lub słodkowodnych
  • 4 łyżki smalcu
  • 1/2 cytryny
  • 2 jaja
  • 4-5 łyżek mąki sól
  • pieprz
  • posiekana nać pietruszki
  • tłuszcz do smażenia

Ryba w cieście - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać olej, 1/2 szklanki ciepłej wody i żółtka, wymieszać łyżką dre­wnianą (lub robotem zakładając trzepaczki do ubijania piany). Uważać, aby nie powstały grudki. Naczy­nie z ciastem przykryć, odstawić. Filety pokroić na kawałki długości ok. 5 cm, oprószyć je solą i pie­przem, posypać posiekaną nacią pietruszki, skropić sokiem z cytryny i łyżką oleju, pozostawić na 10-15 min. Z białek ubić pianę, wymieszać z ciastem. W przygotowanym cieście zanurzyć porcje ryby i naty­chmiast smażyć w tzw. głębokim tłuszczu, aby były równomiernie zrumienione. Usmażoną rybę ukła­dać na półmisku w piramidkę. Ozdobić listkami zie­lonej sałaty.


Ela z Bytomia



Komentarze do Ryba w cieście (strona 1 z 1)  
Gość

grigori
gość

2009-01-30 12:18
codziennie to zazwyczaj nie gotuję, ale chciałem spróbowac usmaego usmażyc rybę według tego przepisu. Udało się!!! ryba była pyszna
Skomentuj
Oceń:
0
basik

basik
offline

2010-04-13 14:34
Naprawdę dobra rybka. Moje dwie dziewuszki, jadające rybę tylko za wielką namową ,zjadły ją w oka mgnieniu.Jedna poprosiła nawet o dokładkę. Robiłam kiedyś rybę w cieście piwnym, ale to tylko dla smakoszy, ta jest taka dla wszystkich i dzieci, i starszych nawet dla niejadków.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryby
Pasta z makreli 2 Pasztet jajeczny z łososiem i szpinakiem Pasta z makreli
Homar z ziołowym masłem i bagietką Śledź pod pierzynką Pasta z makreli z majonezem Eli
Mintaj z pomarańczą i czarnym pieprzem Pstrąg w cytrynie z folii Shark steak na pomarańczowo
Dorsz pieczony z bananami Woda śledziowa (zupa śledziowa) Krewetki z patelni z białym winem
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane