Strona główna Ryba w cieście

Ryba w cieście

Ryby « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Ryba w cieście offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Ryba w cieście
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 15326

Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać olej, 1/2 szklanki ciepłej wody i żółtka,


czas:

Ryba w cieście - SKŁADNIKI:

  • 50 dag filetów z ryb morskich lub słodkowodnych
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 jaja
  • 4-5 łyżek mąki sól
  • posiekana nać pietruszki
  • tłuszcz do smażenia

Ryba w cieście - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać olej, 1/2 szklanki ciepłej wody i żółtka, wymieszać łyżką dre­wnianą (lub robotem zakładając trzepaczki do ubijania piany). Uważać, aby nie powstały grudki. Naczy­nie z ciastem przykryć, odstawić. Filety pokroić na kawałki długości ok. 5 cm, oprószyć je solą i pie­przem, posypać posiekaną nacią pietruszki, skropić sokiem z cytryny i łyżką oleju, pozostawić na 10-15 min. Z białek ubić pianę, wymieszać z ciastem. W przygotowanym cieście zanurzyć porcje ryby i naty­chmiast smażyć w tzw. głębokim tłuszczu, aby były równomiernie zrumienione. Usmażoną rybę ukła­dać na półmisku w piramidkę. Ozdobić listkami zie­lonej sałaty.


Ela z Bytomia


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ryba w cieście (strona 1 z 1)  
Gość

grigori
gość

2009-01-30 12:18
codziennie to zazwyczaj nie gotuję, ale chciałem spróbowac usmaego usmażyc rybę według tego przepisu. Udało się!!! ryba była pyszna
Skomentuj
Oceń:
0
basik

basik
offline

2010-04-13 14:34
Naprawdę dobra rybka. Moje dwie dziewuszki, jadające rybę tylko za wielką namową ,zjadły ją w oka mgnieniu.Jedna poprosiła nawet o dokładkę. Robiłam kiedyś rybę w cieście piwnym, ale to tylko dla smakoszy, ta jest taka dla wszystkich i dzieci, i starszych nawet dla niejadków.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryby
Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka Zapiekana ryba pod warzywami Tilapia w cieście z cytrynową nutą.
Pstrąg pieczony na gałązkach świerkowych Jesienny pstrąg Szczupak na maśle z figami
Cytrynowo-orzechowy pstrąg Przegrzebki zapiekane z serem Gruyere Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym Tortilla z tuńczykiem, jajkiem i rukolą Wegetariańska kanapka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane