hgg

hgg

Złoty Ekspert
[Przepisów: 680]

Ryba w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Przygotować ciasto: żółtko, mąkę, piwo i olej dokładnie utrzeć mikserem.

Ryba w cieście piwnym

Składniki:

Ryba w cieście piwnym

  • 50 dag filetów rybnych
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sólna

Sposób przygotowania:

Ryba w cieście piwnym

Przygotować ciasto: żółtko, mąkę, piwo i olej dokładnie utrzeć mikserem. Dodać sól oraz ubitą na sztywno pianę z białka, delikatnie wymieszać. Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Następnie oprószyć solą i pieprzem oraz skropić obficie sokiem z cytryny. Kawałki ryby zanurzać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć około 5 minut. Podawać na gorąco z zieloną sałatą.