2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ryba w korzenno-cebulowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Doskonale smakuje zarówno na ciepło lub na zimno jako przekąska.Rewelacyjnie też wygląda na świątecznym stole.

Ryba w korzenno-cebulowym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba w korzenno-cebulowym sosie

 

  • 80 dag panierowanych kostek lub paluszków rybnych
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia

 

  • Sos:

 

Sposób przygotowania:

Ryba w korzenno-cebulowym sosie
Mrożoną rybę w kostkach kładę na rozgrzany olej i smażę na wolnym ogniu z obydwu stron na rumiany kolor.Sos: Cebulę obieram kroję w cienkie pół krążki wkładam do rondelka podlewam wodą oraz wlewam olej, dodaję ziele angielskie liść laurowy oraz goździki,przykrywam rondelek pokrywką i gotuję około 15 minut do miękkości. Gdy cebula jest już miękka dodaję koncentrat pomidorowy,doprawiam do smaku solą pieprzem wlewam ocet winny i słodzę do smaku.Wszystko razem jeszcze chwilę gotuję ,ciągle mieszając. Usmażoną rybę układam na owalnym półmisku obkładam sosem,dekoruję natką pietruszki oraz plasterkami cytryny. Zamiast paluszków rybnych do dania można użyć zwykłego fileta panierowanego w bułce tartej.
Ryba w korzenno-cebulowym sosie
kostki panierowane lub paluszki smażymy na oleju
Ryba w korzenno-cebulowym sosie
cebulę kroimy cienko dodajemy goździki oraz liść i ziele podlewamy wodą gotujemy
Ryba w korzenno-cebulowym sosie
na koniec dodajemy koncentrat doprawiamy przyprawami

Tagi:

sosy cebula