Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryba w piance.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Filety z karpia można zastąpić filetami z innej ryby.

Ryba w piance.

Składniki:

Ryba w piance.

 

Sposób przygotowania:

Ryba w piance.
Filety z ryby umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Do miski wbić dwa jajka, dodać przyprawę kucharek i roztrzepać widelcem. Oddzielnie ubić na sztywną pianę dwa białka ze szczyptą soli. Filety z ryby obtaczać w mące, zanurzać w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Przed smażeniem filety zanurzać w ubitych na sztywną pianę białkach. Smażyć z obu stron na złoty kolor.