Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryba w pikantnym sosie wg Reniz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sam sposób można przygotować każdy gatunek ryby

Ryba w pikantnym sosie wg Reniz

Składniki:

Ryba w pikantnym sosie wg Reniz

 

  • 2 pstrągi,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 papryczki chilli
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • przyprawa do ryb
  • sól,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ryba w pikantnym sosie wg Reniz
Ryby oczyścić, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i przyprawą do ryb. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, następnie dodać drobno pokrojone papryczki. Chwile razem podsmażyć a następnie przełożyć do rondelka i wlać szklankę gorącej wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut, wsypać pokrojoną natkę z pietruszki, przyprawić do smaku solą. Sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na złoty kolor panierowane w mące ryby. Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, polać pikantnym sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.