aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ryba w soczystym sosie po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Soczysta ryba w aksamitnym a zarazem lekko pikantnym sosie greckim. Przez jednych uwielbiana na ciepło, przez innych na zimno.

Ryba w soczystym sosie po grecku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba w soczystym sosie po grecku

 

  • 6 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól pieprz
  • Kucharek
  • 3 liście laurowe
  • 500 g dorsza
  • 4 łyżki maki
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryba w soczystym sosie po grecku
Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy do garnka i smażymy na oleju, aż będzie lekko miękła. Marchewki i pietruszki obieramy ze skórki i myjemy. Ścieramy na tarce na dużych oczkach, dorzucamy do cebuli. Podlewamy szklanką wody, doprawiamy solą i pieprzem oraz Kucharkiem, dodajemy liście laurowe i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, aby smaki przegryzły się.W międzyczasie płaty dorsza przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony aż mąka lekko zrumieni się a ryba będzie usmażona.Na talerzu układamy porcję ryby i przykrywamy ją kołderką z naszego sosu. Smacznego
Ryba w soczystym sosie po grecku
Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy do garnka i smażymy na oleju, aż będzie lekko miękła.
Ryba w soczystym sosie po grecku
Starte na tarce marchewki i pietruszki dorzucamy do cebuli, dodajemy sól i pieprz, Kucharka i liście laurowe. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Ryba w soczystym sosie po grecku
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę, mieszamy sos i chwilę dusimy.

Tagi:

mak