małatruskaweczka

małatruskaweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Ryba w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rarytas dla lubiących rybki.

Ryba w sosie pomidorowym

Składniki:

Ryba w sosie pomidorowym

 

  • 300 g filetu z dorsza
  • pół cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml soku wielowarzywnego
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany

 

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie pomidorowym
Filet z dorsza należy skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, nastepnie pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć mąką. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy rybę i podsmażamy razem. Całosc przekłądamy do garnka, posypujemy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu. Sok wielowarzywny i koncentrat pomidorowy mieszamy, dodajemy śmietanę. Sos doprawiamy solą. Sosem polać rybę pod koniec smażenia i poddusić w nim 5 minut.

Tagi:

pomidory