marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Niech Was nie przeraża sposób przygotowania, który wydaje się bardzo długi i czasochłonny. Doskonałe danie na weekend.

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

Składniki:

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

Składniki na ciasto

Składniki na sos

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 puszka ananasa w puszce
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 słoik papryki czerwonej marynowanej
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek octu winnego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 12 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

Przygotowanie ciasta i ryby

Ryba w sosie słodko - kwaśnym
Ryba pokrojona w kostkę i doprawiona solą i przyprawą do ryb

Filety z mintaja kroimy w kostkę nie za małą i nie za dużą. Doprawiamy solą i przyprawą do ryb. W miseczce roztrzepujemy 3 jajka i dodajemy przesianą wcześniej mąkę. Po 3 łyżki pszennej i ziemniaczanej oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Całość mieszamy i obtaczamy w cieście kawałki ryby. Wrzucamy na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Może być każda ryba nie koniecznie mintaj, ale ważne aby była bez ości.

Przygotowanie składników

Ryba w sosie słodko - kwaśnym
Kawałki ananasa z puszki pokrojone w kostkę

Ananas z puszki w plastrach kroimy w kostkę. Syrop z ananasa zostawiamy ponieważ przyda nam się w późniejszym procesie gotowania.

Przygotowanie składników

Ryba w sosie słodko - kwaśnym
wszystkie składniki kroimy albo ścieramy na tarce

Cebulę kroimy bardzo drobno. 3 marchewki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Zaś paprykę marynowaną kroimy w kostkę.

Przygotowanie sosu

Ryba w sosie słodko - kwaśnym
Całość składników mieszamy w jednym garnku

Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju na którym podsmażamy cebulę. Dolewamy syrop z ananasa i startą marchewkę, a gdy już zmięknie dodajemy pokrojonego ananasa i paprykę. Mieszamy całość. Czosnek kroimy drobno ewentualnie wyciskamy i dodajemy do garnka. Mieszamy a gdy wszystko zmięknie wlewamy 5 łyżek octu winnego i 6 łyżek sosu sojowego. Dodajemy 12 łyżeczek cukru i 2 łyżeczki przyprawy curry. Delikatnie mieszamy.

W trakcie do 3/4 szklanki wody dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i rozpuszczamy mieszając. Wlewamy do garnka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i dorzucamy usmażoną wcześniej rybę w cieście i mieszamy ją z sosem i warzywami, aby nam się ładnie wszystko połączyło

Ułożenie w naczyniu żaroodpornym

Ryba w sosie słodko - kwaśnym
Przekładamy do naczynia żaroodpornego

Kiedy wszystko mamy wymieszane, podgrzane i miękkie, wykładamy do naczynia. Naczynie przykrywamy kiedy ostygnie folią aluminiową i zostawiamy na blacie albo wkładamy do lodówki.

Możemy jeść

Ryba w sosie słodko - kwaśnym
Gotowe danie możemy zjeść

Gotowe danie możemy zjeść. Doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. A wszystko to za sprawą miękkich warzyw i ananasa oraz pysznego sosu. Smacznego.


Tagi:

ryba mintaj