katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1330]

Ryba z jajkiem w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Moja rodzinka bardzo lubi "w galarecie" dlatego często przygotowuje takie jedzonko. Jak dla mnie to jest to też trochę dekoracja stołu.

Ryba z jajkiem w galarecie

Składniki:

Ryba z jajkiem w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Ryba z jajkiem w galarecie
Jajka wkładamy do zimne wody i gotujemy na twardo ok 10min.Ugotowane jajka studzimy i obieramy. Żelatynę rozprowadzamy w bulionie i doprawiamy do smaku. Rybę jeśli jest mrożona rozmrażamy i osączamy na sicie albo osuszamy papierowym ręcznikiem.

Filety kroimy na kawałki i oprószamy pieprzem a także solą (można też doprawić przyprawą uniwersalną). Kawałki przygotowanej ryby smażmy na rozgrzanym maśle można też na oleju. Po zdjęciu z patelni osączamy dobrze na papierowym ręczniku i studzimy.

Przygotowane jajka kroimy w plastry. Na dwa przygotowane półmiski rozkładamy groszek i układamy na nim plastry jajek i ryby.

Zalewamy tężejącym bulionem i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Dowolnie dekorujemy.