katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Ryba z kapustą w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna ryba zapiekana w cieście francuskim z młodą kapustą.

Ryba z kapustą w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba z kapustą w cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3 filety ryby (dowolny rodzaj ryby),
  • 1 główka kapusty,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz do smaku,
  • maggi do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • cukier do smaku
  • 1 cytryna
  • Maggi do smaku
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Ryba z kapustą w cieście francuskim
Najpierw przygotować kapustę, obrać z pierwszych liści, przeciąć na pół, umyć i wyciąć głąb. Poszatkować kapustę, następnie włożyć do garnka i wlać ok. 2 szklanki wody, przykryć i dusić do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w paski cebulę. Zeszklić. Do kapusty dodać cebulkę i przyprawy. Sól i pieprz do smaku i kilka kropel Maggi, można dodać cukier i skropić cytryną. Ciasto francuskie rozwinąć, a na nim położyć filet z ryby, przyprawić solą i pieprzem, kilkoma kroplami maggi i skropić sokiem z cytryny, przykryć kapustą i zawinąć w ciasto. I tak każdą rybę po kolei. Roztrzepać jajko i posmarować wierzch ciasta.Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180st. C przez 25-30 min.
Ryba z kapustą w cieście francuskim
Przygotować kapustę, poszatkować, dodać zeszkloną cebulę i dusić w garnku do miękkości.
Ryba z kapustą w cieście francuskim
Ułożyć rybę na cieście, następnie przykryć przygotowaną kapustą.
Ryba z kapustą w cieście francuskim
Zawinąć wsyztsko dokladnie w ciasto, żeby nic nie wypadało.
Ryba z kapustą w cieście francuskim
Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec ok. 25-30 min.