halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 714]

Ryba z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Ryba z warzywami jest smaczna, najlepiej smakuje na drugi dzień.

Ryba z warzywami

Składniki:

Ryba z warzywami

 

  • płat dorsza ze skórą 50 dag
  • marchewka 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 5 dag
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka 2 łyżki
  • olej 70 ml
  • przyprawa do ryb 1 płaska łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ryba z warzywami
Płat dorsza podzielić na 2 kawałki, skropić sokiem z cytryną, oprószyć przyprawą do ryb i odstawić na 2 godziny do lodówki. Warzywa obrać, pokroić w zapałkę. Rozgrzać 30 ml oleju, usmażyć pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Kawałki dorsza obtoczyć w mące, usmażyć z obu stron na pozostałym oleju. Na rybie położyć warzywa, można podać na gorąco lub na zimno.