nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ryba z warzywami czyli po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowana ryba to świetny obiad lub kolacja, znakomicie nada się także na wigilijny stół, czy też jako danie na inne domowe przyjęcie, rodzinną okoliczność.

Ryba z warzywami czyli po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba z warzywami czyli po grecku

 

  • 1,5kg filetów, płatów rybnych
  • 3 jajka
  • mąka pszenna
  • olej
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • 1 duża cebula
  • 220g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • przyprawa do ryby
  • koperek suszony
  • suszona natka pietruszki
  • słodka mielona papryka

Sposób przygotowania:

Ryba z warzywami czyli po grecku
Płaty, filety rybne pociąć na mniejsze porcje, kawałki. Każdy kawałek ryby natrzeć z obu stron przyprawą do ryby. Do miseczki wbić jajka, dodać do nich suszony koperek i rozbełtać. Natarte przyprawą kawałki ryby obtaczać w rozbełtanych z koperkiem jajkach, a następnie panierować w mące. Smażyć rybę obtoczoną w jajku i w mące na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, podczas smażenia oprószyć kawałki ryby solą i pieprzem z obu stron. Usmażoną rybę przełożyć na talerz, odstawić na chwilę i zająć się warzywami. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera umyć, oskrobać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę obrać z łupiny i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę, do zrumienionej cebuli dodać startą marchewkę, pietruszkę i seler i wszystko razem podsmażać na niedużym ogniu. Gdy warzywa już zmiękną, podsmażą się dodać do nich koncentrat pomidorowy i dalej jeszcze przez jakiś czas podsmażać całość od czasu do czasu mieszając i obsypując zawartość patelni suszoną natką pietruszki i słodką mieloną papryką. Na sam koniec doprawić podsmażone warzywa połączone z koncentratem solą i pieprzem do smaku. W dowolnym naczyniu na spód owego naczynia przekładać usmażoną rybę w panierce. Na rybę wyłożyć połowę podsmażonych warzyw. Na warzywa wyłożyć drugą warstwę ryby i przykryć ją resztą podsmażonych warzyw uzyskując tym samym dwie warstwy ryby przełożonej warzywami, czyli rybę przygotowaną na spód zwany "po grecku".
Ryba z warzywami czyli po grecku
Doprawione kawałki ryby panierowane w jajku z koperkiem i w mące.
Ryba z warzywami czyli po grecku
Talerz z gotowymi,usmażonymi na oleju kawałkami ryby potrzebymi do ryby po grecku.
Ryba z warzywami czyli po grecku
Podsmażane na oleju z dodatkiem koncentratu pomidorowego warzywa do ryby.
Ryba z warzywami czyli po grecku
Układanie warstw ryby po grecku czyli przekładanie usmażonych filetów rybnych podsmażonymi warzywami.