jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ryba zapiekana na makaronie ryżowym

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Koza lubi zapiekanki - lubi żarty i hulanki!

Ryba zapiekana na makaronie ryżowym

Składniki:

Ryba zapiekana na makaronie ryżowym

 

  • 100g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • słoiczek kaparów TaoTao
  • 1 wędzona duża makrela
  • 1 por
  • 2 ostre papryczki bez pestek (czerwone peperoni)
  • 1 łyżka pieprzu zielonego w zalewie
  • 5 jaj
  • 200 ml śmietanki 18% (jak do zupy)
  • 5 dag ostrego startego sera
  • 1łyżka masła i bułka tarta do posypania
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana na makaronie ryżowym
Nie tylko Koza (dla której gotowałam), ale i ja byłam zaskoczona - muszę wam powiedzieć że makaron ryżowy w zapiekance jest rewelacyjny! Zapiekanka na takim makaronie jest bardzo puszysta i delikatna, więc można pozwolić sobie na ostrzejsze przyprawy!
Pierwszy raz zapiekałam makaron ryżowy - i gorąco polecam!
A teraz przepis:
Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Obierz dokładnie rybę ze skóry i ości.
Formę żaroodporną (taką do tarty) posmaruj grubo masłem, posyp bułką tartą.
Rozłóż równomiernie makaron, a na nim promeniście kawałki ryby.
Jaja wymieszaj ze śmietaną i serem, masą pokryj równomiernie makaron tak, alby nie wystawał z masy, gdyz w czasie zapiekania wysuszy się. Posyp posiekanym zielonym pieprzem.
Górę udekoruj plasterkemi pora (biała część), kaparami, paseczkami peperoni wciskając je delikatnie w masę, żeby nie wystawały. Pasek z porów dodatkowo polej oliwą z oliwek.
Ryba i dodatki sa wystarczajaco słone i pikantne, więc moim zdaniem nie trzeba więcej doprawiać.
Wstaw do piekarnika (temp ok 180stopni) i zapiekaj , aż masa całkowicie się zetnie.Czas zależy od wielkości formy, a co za tym idzie grubości zapiekanki.
Po wyjęciu udekoruj frędzelkami z pora, podaj z sosem chili lub pomidorowym, jeśli ktoś lubi.
Ja wolę bez :) i kózka też :)