migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Często gości u mnie rybka smażona ale musi byc jakas odmana więc dzisiaj proponuję rybkę z piekarnika. Dla urozmaicenia rybka przykryta jest pierzynką z cebulki i żółtego sera.

Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką

 

  • 600 g filetów rybnych, u mnie z morszczuka
  • sól,pieprz
  • sok z cytryny
  • 300 g cebuli
  • olej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • starty ser żółty

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką
Filety rybne oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na ok 1 godzinkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojonę cebulę przesmażyć na oleju tak aby zmiękła ale nie zrumieniła sie za bardzo, doprawić tymiankiem.

Przyprawione wcześniej filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 15-20 minut, funkcja termoobieg. Następnie blaszkę wystawić z piekarnika.

Na podpieczonych kawałkach ryby ułożyć podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypać startym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści.

Gotową rybkę podałam z ziemniakami i surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną.
Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką
Filety rybne oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na ok 1 godzinkę
Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką
Cebulę obrać i pokroić w półplastry lub piórka.
Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką
Następnie pokrojonę cebulę przesmażyć na oleju tak aby zmiękła ale nie zrumieniła sie za bardzo, doprawić tymiankiem.
Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką
Na podpieczonych kawałkach ryby ułożyć podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypać startym serem.

Tagi:

ryby dania