Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ryba zapiekana z brokułami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste i efektowne danie obiadowe, można tez wykorzystać gotowy sos cytrynowy do ryby.

Ryba zapiekana z brokułami

Składniki:

Ryba zapiekana z brokułami

  • 50 dag filetów z dorsza;
  • 20 dag różyczek z brokułów;
  • 250 ml śmietany:
  • 15 dag startego żółtego sera;
  • 1 cytryna;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • 1 łyżka masła;
  • Szczypior do dekoracji;

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z brokułami

Filety umyć, osuszyć i pokroić na kawałki (ok. 5 cm). Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i usmażyć krótko z obu stron na rozgrzanej patelni. Różyczki brokułów blanszować w osolonej gotującej się wodzie przez 2 – 3 min. Śmietaną zmieszać z tartym serem i resztą cytryny, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać na przemian warstwy ryby i brokułów. Całość zalać śmietaną i zapiekać w temperaturze 170 stopni przez 15 - 20 min. Przed podaniem zapiekankę posypać szczypiorem.

Redakcja poleca: