Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ryba zapiekana z pomidorami w zielonym sosie pesto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo szybki sposób na przygotowanie ryby. Lubię przepisy, gdzie nie trzeba stać nad patelnią, tylko wystarczy danie włożyć do piekarnika żeby "robiło się samo"

Ryba zapiekana z pomidorami w zielonym sosie pesto

Składniki:

Ryba zapiekana z pomidorami w zielonym sosie pesto

 

  • 70 dag filetów z dowolnej ryby, np.dorsz
  • 2 średnie pomidory
  • 15 dag tartej mozarelli
  • sól, biały pieprz
  • oliwa do wysmarowania naczynia

pesto

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z pomidorami w zielonym sosie pesto
Pokrojone na mniejsze kawałki filety z każdej strony oprószamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy na przemian rybę i pokrojone w plasterki pomidory.

Składniki na sos pesto łączymy ze sobą za pomocą blendera. Gotowy sos wykładamy na rybę. Danie posypujemy serem. Rybę pieczemy w 180 stopniach C pod przykryciem przez ok. 25 minut.

Zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze 10 minut.  

Tagi:

pomidory