Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ryba zapiekana z warzywami i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To chyba najlepsza ryba jaką w życiu jadłam. Pyszna, aromatyczna. Fajny pomył na wykorzystanie włoszczyzny nie tylko do rosołu.

Ryba zapiekana z warzywami i żółtym serem

Składniki:

Ryba zapiekana z warzywami i żółtym serem

 

  • 50 dag filetów z ryby
  • kawałek selera
  • duża marchew
  • duża pietruszka
  • por
  • sól, pieprz
  • curry
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag żółtego sera
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z warzywami i żółtym serem

Ryba zapiekana z warzywami 1

Ryba zapiekana z warzywami i żółtym serem
Obrany seler kroimy w cieniutkie plasterki

Włoszczyznę bardzo dokładnie oczyszczamy. Seler, marchew, pietruszkę obieramy ze skórki. Seler kroimy w plastry.

Ryba zapiekana z warzywami 2

Ryba zapiekana z warzywami i żółtym serem
Obraną ze skórki marchewkę kroimy w cienkie plastry

Marchew także kroimy w plastry.

Ryba zapiekana z warzywami 3

Ryba zapiekana z warzywami i żółtym serem
Dokładnie oczyszczonego pora kroimy w krążki

Por kroimy w krążki.

Ryba zapiekana z warzywami 4

Ryba zapiekana z warzywami i żółtym serem
Pokrojoną na mniejsze porcje rybę doprawiamy solą i pieprzem

Rybę kroimy na mniejsze porcje. Solimy i pieprzymy z każdej strony.

Ryba zapiekana z warzywami 5

Ryba zapiekana z warzywami i żółtym serem
Warzywa smażymy do czasu aż staną się miekkie

Wszystkie warzywa smażymy na patelni do czasu aż zmiękną. Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy. Doprawiamy curry.

Ryba zapiekana z warzywami 6

Ryba zapiekana z warzywami i żółtym serem
Na rybę wykładamy warstwę warzyw, wyrównujemy

Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła. Wykładamy rybę. Przykrywamy warzywami.

Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.

Posypujemy startym serem. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.