Strona główna Ryba zapiekana ze szpinakiem

Ryba zapiekana ze szpinakiem

Blondi offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 27
Ryba zapiekana ze szpinakiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Dobry pomysł na rybę inaczej ;) Nadaje się w zasadzie każda ryba, jednak z uwagi na ostatnie doniesienia prasowe nie polecam pangi...w ogóle


trudność: łatwe
czas:

Ryba zapiekana ze szpinakiem - SKŁADNIKI:

  • Ryba w postaci filetu lub kostek ok pół kg
  • Szpinak mrożony w liściach Hortex (450g) lub inny ;)
  • ser żółty tarty
  • duża śmietana Piątnica 18%
  • czosnek: 3 ząbki
  • przyprawy i zioła: curry, słodka papryka, chili, pieprz ziołowy, sól, oregano, bazylia, estragon
  • olej

Ryba zapiekana ze szpinakiem - PRZYGOTOWANIE:

Rybę należy rozmrozić, posypać mieszanką sporządzoną z podanych przypraw i ziół i krótko obsmażyć na oleju. Szpinak dusić na patelni z dodatkiem soli, chili, słodkiej papryki, odrobiny tartego sera żółtego i 2-3 łyżek śmietany oraz wyciśniętego czosnku. Resztę śmietany podgrzać w rondelku z dodatkiem słodkiej papryki. W naczynkach do zapiekania układać warstwowo: ryba, szpinak, tarty ser żółty oraz zalać śmietaną. Zapiekać bez przykrycia około 15 minut. Podawać z gotowanym ryżem brązowym lub ćwiartkami ziemniaczków w ziołach (będzie przepis;)), ewentualnie z bagietką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ryba zapiekana ze szpinakiem (strona 1 z 1)  
Anula

Anula
offline

2009-06-13 17:44
Witam,nie mieszkam w Polsce wiec pewne produktu sa mi niedostepne,czy mogla bys napisac ile ma byc smietany w gramach.A przepis do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-06-13 18:01
U mnie uwielbiają filety i szpinak więc przepis ląduje w ulubionych i w piątek będzie na obiad!
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-06-14 10:19
Swietny przepis, probowalam kiedys zrobic rybe w podobny sposob i smak byl znakomity! 5 i do ulubionych :)
Skomentuj
Oceń:
0
Blondi

Blondi
offline

2009-06-17 12:16
Śmietana 400g z czego ok 250 g na wierzch zapiekanki.
Skomentuj
Oceń:
0
Weroniczka

Weroniczka
offline

2009-08-20 19:57
Pyszności! 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryby
Sałatka śledziowo-buraczkowa Dorsz w sosie cebulowym Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso
Różowy śledź na placuszkach ziemniaczanych Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami Bruschetta z ośmiornicą
Śledziki w zalewie  Fileciki śledziowe pod pierzynką dyniowo-jabłkową Rolmopsy śledziowe ze  śliwką
Naleśniki z sałatką i ryżem dzikim Makrela pieczona na dyni i papryce Śledzik z cebulką i ogókiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane