beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Ryba ze sosem słodko-kwaśnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Ryba ze sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

Ryba ze sosem słodko-kwaśnym

 

  • 0,5 kg filetów rybnych (mintaj, dorsz, panga)
  • 1 puszka konserwowej czerwonej fasoli
  • 2 cebule
  • 1 puszka ananasa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki ketchupu
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • Do panierowania:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ryba ze sosem słodko-kwaśnym
Filety podzielić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i solą. Rozkłócić jajka z łyżką wody. Rybę panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Ananasa osączyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Fasolę osączyć z zalewy i również dodać do cebuli. Oprószyć solą i pieprzem i smażyć ok 10 minut mieszając. Dodać ketchup i wymieszać Chwilę jeszcze podsmażyć.
Na półmisku układać rybę na przemian ze sosem. Ostatnią warstwą musi być sos. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.