lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ryba w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tak a rybkę podaje na Wigilię. Bardzo nam smakuje, więc polecam. Przekładamy do zalewy. Po trzech dniach są już gotowe.

Ryba w zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w zalewie octowej

Składniki:

  • mintaj płaty mrożone 2 kg
  • olej do smażenia
  • 2 litr wody wody
  • 1 szklanka. octu 10%
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 3 szt
  • pieprz ziołowy biały mielony 1-2 łyżeczki
  • 3 cebule białe

Sposób przygotowania:

Ryba w zalewie octowej

Wykonanie zalewy:

Cebule obieramy i kroimy w talarki,wkładamy do miski ( palcami rozdrabniamy talarki by były pojedyncze) . Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wsypujemy pieprz biały ziołowy.

Gotujemy wodę i rozrabiamy w niej cukier i sól,wlewamy do misy i mieszamy. Na końcu dodajemy ocet ( jeśli za mało kwaśne dodajemy jeszcze octu i smakujemy do skutku ). Rybkę kroimy w kawałki 5 x 4 lub 5 x 5 i smażymy obtoczone w mące na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy do zalewy.
Po trzech dniach są już gotowe :)

Ryba w zalewie octowej
Rybkę kroimy w kawałki 5 x 4 lub 5 x 5 i smażymy obtoczone w mące
Ryba w zalewie octowej
Cebule obieramy i kroimy w talarki,wkładamy do miski
Ryba w zalewie octowej
Gotujemy wodę i rozrabiamy w niej cukier i sól,wlewamy do misy
Ryba w zalewie octowej
Przekładamy usmażoną rybę do zalewy. Po trzech dniach są już gotowe :)