Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Rybka pod pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna ryba w jarzynowej pierzynce.

Rybka pod pierzynką

Składniki:

Rybka pod pierzynką

 

  • filet z ryby - 2 szt. ( u mnie dorsz )
  • marchew - 4 szt.
  • pietruszka - 2 szt.
  • seler - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • szczypiorek - pęczek
  • olej do smażenia - 5 łyżek
  • sól
  • pieprz
  • + e. przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Rybka pod pierzynką
Przygotowujemy filet z ryby ( czyścimy , skrapiamy sokiem z cytryny , doprawiamy do smaku. Polecam używac wspomnianej przyprawy do ryb , gdyż to właśnie ona nadaje całości niesamowity smak ). Marchew , pietruszkę i seler ścieramy na tarce Cebulę i szczypiorek kroimy z drobną kosteczkę. Rybę zawijamy z folię aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 10min ( nagrzanego wcześniej do ok.180C) Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przygotowane wcześniej warzywa, tak by nabrały miękkości. Wyciągamy rybę , odwijamy i układamy na niej warstwę podsmażonych warzyw. Zawijamy i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 5-7 minut. Wyciągamy i zjadamy gorące! Smacznego!