joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Rybki w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Podaję ją na różny sposób. ta na pewno posmakuje każdemu z biesiadników.

Rybki w zalewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rybki w zalewie

 

  • 4 filety z tilapii
  • 2 jajka
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • przyprawa do ryb w młynku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 4 ogórki konserwowe

 

  • Zalewa:
  • cebula
  • 2,5 szkl wody
  • 6 łyżek octu
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • kilka ziarenek ziela ang.
  • kilka liści laurowych
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Rybki w zalewie
Rybę rozmrozić, osuszyć i pokroić w większe kawałki. oprószyć przyprawami. Opanierować najpierw w mące, potem w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Zalewa: Zagotować wodę, dodać pokrojoną w piórka cebulę, przyprawy, koncentrat pomidorowy. Gotować 20 minut. W półmisku ułożyć kawałki usmażonej ryby i pokrojone w plasterki ogórka. Zalać gorącą zalewą i odstawić do ostygnięcia. Chłodzić przynajmniej kilka godzin w lodówce.
Rybki w zalewie
Ryby rozmrozić, oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem
Rybki w zalewie
Kawałki opanierowanej ryby smażyć na rozgrzanym oleju
Rybki w zalewie
Wszystkie składniki zalewy gotowqać ok 20 minut
Rybki w zalewie
Ryby zalać zalewą i odstawić do ostygnięcia