paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

rybny z morszczuka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

idealny do ziemniaków i koperkowej surówki

rybny z morszczuka

Składniki:

rybny z morszczuka

 

  • 0,5 kg morszczuka
  • 150 ml smietany 12%
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • mały pęczek pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżki maki

Sposób przygotowania:

rybny z morszczuka
Rybę płuczemy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny Czosnek przeciskamy przez praskę łączymy z szczyptą soli i tak przygotowanym nacieramy kawałki ryby. Na sam koniec pieprzymy je i odstawiamy do zamarynowania na ok 2 h. Po tym czasie rybe oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju ze smażenia ryby. Gdy cebula będzie złotawa ponownie na patelnie wykładamy rybę. Całość zalewamy winem i dusimy ok 10 min. Pietruszkę siekamy drobno, łączymy ze śmietaną, odrobiną pieprzu i soli, mieszamy. Do sosu śmietanowego dodajemy też koncentrat i tak przygotowany po 10 min duszenia ryby z cebulą dodajemy na patelnię. Wszystkie składniki na patelni doprowadzamy do wrzenia.

Tagi:

mak