SUPERPRZEPIS

Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami Więcej zdjęć (4)

Szybkie, egzotyczne szaszłyki dla gości i nie tylko :-)

Składniki:

Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • ½ ananasa świeżego
  • 1 papryczka chili czerwona
  • 1 plaster imbiru świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • ½ papryki czerwonej
  • Szczypta curry
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 oliwka czarna
  • 1 gałązka pietruszki
  • 1 łyżka orzeszków solonych
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej z bazylią suszoną i pomidorami
  • ½ łyżeczki Bazyli suszonej

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami
Ryż gotuje w osolonej wodzie z dodatkiem curry, stosunek 2:1 , 10 minut. Krewetki marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz,bazylię suszoną, papryczkę chili, i czosnek sprasowany, oraz imbir. Ananasa obieram, i kroję na plastry. Na patelni grillowej smażę krewetki dosłownie chwilę, plastry ananasa około 3 minuty. Groszek wsypuje na drugą patelnię, z dodatkiem oliwy dusze go, dolewam wodę, dodaję paprykę pokrojoną, czosnek. Na końcu dodaję ryż. Całość mieszam doprawiam pieprzem Na patyczki nabijam krewetki, kawałki ananasa, połówki pomidorków koktajlowych. Ryż podaję z szaszłykami. Posypuję orzeszkami.
Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami
Ryż krewetki papryka groszek zielony ananas
Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami
Zamarynowan krewetki groszek z papryką uduszony
Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami
Ryż ugotowany z curry krewetki zgrillowane z ananasem

Tagi:

ryż