Słownik kulinarny

r

Ryż długoziarnisty

Ryż długoziarnisty
fot. Edipresse / Kowalewscy
Ryż długoziarnisty są to ziarna ryżu,  rośliny zbożowej należącej do rodziny wiechlinowatych, pochodzącej z Chin, a obecnie uprawianej przede wszystkim w Chinach, Indiach, Indonezji, Bangladeszu czy Wietnamie. Trzeba jednak zaznaczyć, że ryż długoziarnisty występuje w dwóch rodzajach: brązowy i biały. Ryż biały są to ziarna najbardziej poddane obróbce. Są pozbawione nie tylko niejadalnej części – plew, ale również łuski, w której znajduje się bogactwo witamin i minerałów – otrębów. Zdarza się, że w celu dłuższego przechowywania poddawane są ziarna częściowej obróbce termicznej, czy też w celu uzyskania odpowiedniego połysku polerowane glukozą i talkiem. Biały ryż cieszy się większym uznaniem od ryżu brązowego. Zawdzięcza to zarówno delikatnemu smakowi jak i niższym cenom i dłuższym terminem przydatności. Natomiast ryż brązowy jest dużo cenniejszy pod względem zawartości od białego. Ryż długoziarnisty ma charakterystyczny wydłużony kształt i zawiera niewiele skrobi przez co posiada lekką, sypką konsystencję.  Ryż stanowi podstawę wyżywienia 1/3 ludzkości świata, ale głównie mieszkańców Azji.

Zawartość
Ryż biały zawiera białko, niewielkie ilości tłuszczu witaminy i minerały oraz węglowodany. Niestety zawartość tych składników – z wyjątkiem węglowodanów – jest dużo niższa w porównaniu do ryżu brązowego. Nie zawiera też glutenu. Natomiast brązowy jest doskonałym źródłem cennych witamin z grupy B, E, K oraz wapnia, magnezy, fosforu, potasu, żelaza, cynku, manganu i selenu.

Działanie
Ryż biały jest źródłem energii, niestety ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego też nie jest zalecany osobom chorym na cukrzycę. Daje uczucie sytości oraz zaopatruje organizm w cenne składniki. Ponieważ pozbawiony jest glutenu mogą go spożywać osoby nietolerujące tego związku. Natomiast ryż brązowy mogą spożywać  osoby chore na cukrzycę, czy bezglutenowe.  Daje długotrwałe uczucie sytości, chroni układ krwionośny przed chorobami. Stąd też wniosek, że warto wybierać ryż brązowy lub mieszać te dwa rodzaje.

Zastosowanie
Po ugotowaniu ryż się nie klei, przez co idealnie komponuje się z sałatkami, risottami, zupami. Jest bazą kuchni orientalnej. Ponadto dodawany jest do farszu warzywnego i mięsnego, dań rybnych, mięsnych i warzywnych. W Europie i Ameryce cieszy się on ogromną popularnością.